Choď na obsah Choď na menu

Jana Polášková začala nový život. Ako fotografka

Život nám niekedy pripraví veľké prekážky, akoby čakal, ako si s nimi poradíme. Jana jasne ukázala, že sa len tak nedá, a stala sa úspešnou fotografkou. Svoju prácu prezentuje na eStránkách a do budúcna má veľké plány. Viac si môžete prečítať v rozhovore, ktorý sme pre vás spoločne pripravili:

Jana Polášková - fotografka

 
 

Na vašom webe www.polaskova-fotografka.eu nájdeme naozaj pekné fotografie. Ako ste s fotením začínala?

Pôvodne som vôbec ani netušila, že chcem fotiť. Vôbec som nevedela, čo od života chcem. Jedného dňa som skončila s prácou, so vzťahom a dozvedela sa, že som chorá, psychicky som sa dostala na úplné dno. Bola som na pomyselnej križovatke, nevedela som, čo mám robiť, kam mám ísť. V tej dobe som žila v Bruntále, v jednej z horších štvrtí, takže som chcela ísť preč, čo najskôr. Ako sa to stalo, alebo ako sa mi to zrodilo v hlave, neviem, ale jedného dňa som sa zobudila a vedela som, že chcem fotiť. Pred nedávnom som našla svoju fotografiu z detstva, kde sedím vo vlaku a na krku mám zavesený foťák. Možno je to môj osud ...

img.jpg

 

Beriete fotografovanie skôr ako prácu alebo zábavu?

Pre mňa je to zábava, veľmi ma to baví. Je to taká kreatívna práca, ja totiž nie som typ človeka, ktorý by vydržal sedieť v kancelárii. Síce pracujem doma pri počítači, ale robím vždy niečo iné. Nezaseknem sa pri jednej činnosti. Mám rada kreatívny a akčný život. Dostanem sa na miesta, kam sa bežne človek nedostane, a tak isto spoznávam ľudí, ktorých každý deň nestretnete.

 

Dá sa fotografovaním živiť?

Mám to skôr ako prácu bokom, kvôli ochorení mám čiastočný dôchodok. Ale príležitostne, keď sa mi naskytne nejaká brigáda, chodím na brigády. Fotím už 4 roky a stále sa to lepší. Už nemusím brať toľko brigád, vyzerá to, že by som sa mohla uživiť čisto fotením. Je to veľa o kontaktoch...

 

Takže príjemný prizarobok?

Je to iný druh práce. Je lepšie mať niekoľkokrát v týždni zákazku, než robiť mesiac za podobné peniaze vo fabrike a drieť ako strelená. Takto to vysvetľujem kamarátke. Tá robí vo fabrike asi desať rokov a stále sa sťažuje, tak som jej hovorila, nech si nájde niečo iné. Vždy má dôvod, prečo to nechce zmeniť ... Ale ak chcete žiť po svojom a robiť, čo vás baví, musíte urobiť krok dopredu.

 

Možno ju práve týmto rozhovorom presvedčíte k tomu, aby začala.

Práve išla na materskú. Možno po tom, čo jej skončí, to vezme ako nový začiatok pre svoju kariéru.

 

No, vrátim sa k Stránkam. Za chvíľu to budú 3 roky, čo u nás máte webové stránky. Spomeniete si, čo vás k ich vytvoreniu viedlo a prečo ste si vybrala práve eStránky?

Bola som u konkurencie, s ňou som nebola spokojná. Stále mi tam niečo nefungovalo. Možno sa mi nepáčili ani ich šablóny. Už si nepamätám, ako som prišla na eStránky. Zrejme som videla niekde reklamu - on je internet väčšinou tak prepojený, že raz zadáte niečo do vyhľadávača a on Vám to potom stále ponúka.

 

Stránky ste si urobila sama alebo Vám niekto pomáhal?  

Sama. Tieto veci si robím všetky sama.

 

A dnes? Podľa návštevnosti sú vaše stránky pomerne úspešné - zvládate propagáciu a marketing sama alebo Vám niekto radí a pomáha?

Všetko sama, aj návrhy vizitiek, letáky a podobne ... Občas mi v tlačiarni vyčítajú, že to nie je úplne graficky správne. Som ale rada, že medzi ľuďmi to funguje, ten zvyšok sa postupne doučím.

 

Mimochodom - máte predstavu, koľko vašu stránku navštevuje ľudí?

Sledujem to, neviem, či je to skutočnosť, pretože je tam v priemere asi 100 ľudí denne, čo mi príde celkom dosť - a vôbec neviem, kde sa tam berú. Ale je to super.

 

Aké máte s fotením plány do budúcna? Chcete sa niekam posunúť? Robiť vlastné kurzy?

Kurzy nie, pretože to mi príde ako nie úplne dobrý nápad - malé mesto, veľká konkurencia a oni učia ľudí, aby to zvládli úplne sami. To už nás potom nebudú potrebovať. A každý sa má držať svojho kopyta, ako sa hovorí.

Moje plány sú rozvíjať sa, učiť sa ďalej vo svojom obore a cestovať. Fotiť rôzne kúty sveta, z fotiek robiť obrazy a tie prezentovať na výstavách a predávať. Svoju pôsobnosť chcem rozšíriť za hranice ČR.

 

Váš odkaz čitateľom - alebo aj eStránkam?

Choďte za svojím snom, robte prácu, ktorá vás baví. Nepočúvajte, čo chcú druhí, ale to, čo chce vaše srdce. Prekážky sú len spestrením života, nebojte sa ich. Sú tu na to, aby sa prekonávali.

Čo viac povedať ... Ja som začala žiť svoj život, až keď hrozilo, že o neho prídem. Je lepšie začať bez varovania, ako je toto.

eStránkám prajem, aby ďalej fungovali tak dobre ako doteraz a stále rozširovali svoju klientelu.

 

Ďakujeme za rozhovor aj priania. My Jane aj všetkým čitateľom prajeme splnenie snov a plánov a pýtame sa: Máte zaujímavý (životný) príbeh spojený s vašimi stránkami, o ktorý sa chcete podeliť? Napíšte nám v komentároch adresu vašich eStránok a možno nabudúce oslovíme práve vás.

Nemáte nič, o čo sa môžete podeliť? Založte si nové stránky a prepíšte aj svoj osud.

... prečítajte si ďalší rozhovor s Janou Poláškovou ...

Alebo sa pozrite na výber fotiek zo stránok www.polaskova-fotografka.eu:

Berlín

Medvědi

Reportáž

Stará bolest

Vinice

Vinný sklep

Zdroj: www.polaskova-fotografka.eu 

 

Komentáre

  1. igor - FOTO
    17. 1. 2016 11:08

    ok VELA STASTA